• Szukaj w
Platforma Facebook
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
  1. #1
    Dołączył
    Aug 2011
    Posty
    2,012

    Domyślnie Kura pieczona na butelce

    Postanowiłam założyć osobny temat z tym przepisem, coby te z Was, które nie zaglądają do "Co masz dziś na obiad" też mogły skorzystać

    Przepis pochodzi z polskich przepisów do diety Dukana.

    Danie polecam jako danie robiące się w 5 minut (tyle, co nacieranie, bo pieczenia nie liczę).

    Kuraka natrzeć, jednocześnie opróżniając butelkę z piwem - jeśli kurczak mały, to duże piwo, jeśli kurczak duży, to małe piwo
    Z butelki usunąć etykiety.
    Czym natrzeć? Do wyboru - kupić gotową przyprawę do kurczaka (są różne), albo zrobić samemu mieszankę przypraw.
    Ja nacieram mieszanką - łyżeczka soli, łyżka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, łyżka suszonego czosnku i dolewam wody, żeby wyszła gęsta pasta, bo pastą się łatwiej naciera niż suchym.
    Do butelki wlać wodę, piwo, wino, rosół, jak kto woli, do połowy wysokości butelki. Można wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, świeży czosnek. Dowolność jest duża Można też np. goździki a kurę natrzeć curry, żeby było egzotycznie...

    Następnie nasadzamy kuraka na butelkę i siup do piekarnika na 180 stopni na 90 minut.

    I voila kurczak gotowy.
    Kura wychodzi soczysta w środku i dobrze przypieczona na zewnątrz.
    Przygotujcie się na walkę przy obiedzie z innymi członkami rodziny o skórę, bo jest najlepsza.

    Trudność jest na końcu przy wyciąganiu kury z piekarnika i ściąganiu z butelki, bo gorące.
    REKLAMA

  2. #2
    Dołączył
    Mar 2011
    Miasto
    Opole
    Posty
    6,822

    Domyślnie

    jadłam już takie zwierzątko z butelki i polecam

  3. #3
    Dołączył
    Sep 2008
    Miasto
    śląsk
    Posty
    6,869

    Domyślnie

    Poczyniłam w sobotę
    Kurczak z wierzchu przypieczony, w środku soczysty. Idealny.
    Robiłam wersję z bulionem.

    A i jeszcze coś. Butelkę na dole musiałam owinąć folią, bo kurak miał za wielką dziurę w tyłku i za mocno się nadziewał

  4. #4
    Dołączył
    Jun 2003
    Posty
    1,747

    Domyślnie

    a butelka nie pęknie?
    2004 i 2008

  5. #5
    Dołączył
    Aug 2011
    Posty
    2,012

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Regi Zobacz posta
    a butelka nie pęknie?
    Nie pęknie, chyba że włoży się bardzo zimną butelkę do gorącego piekarnika.

  6. #6
    Dołączył
    Feb 2011
    Miasto
    poznań
    Posty
    464

    Domyślnie

    a jak długo piec i w jakiem temperaturze ? może nie doczytałam

    jejku jaki mam na niego apetyt zrobie chyba w wekend

  7. #7
    Dołączył
    Aug 2011
    Posty
    2,012

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez ŻoŻo Zobacz posta
    Następnie nasadzamy kuraka na butelkę i siup do piekarnika na 180 stopni na 90 minut.
    Dla standardowego kuraka 90 minut, a jeśli jest jakiś duży to można dorzucić około 10 minut.

    Kurak jest idealny na weekendowy obiad

  8. #8
    Dołączył
    Jan 2004
    Posty
    4,725

    Domyślnie

    ja też sie czaje na Twoj przepis, nawet kurczaka już mam (zamrozonego), tyle, ze musimy byc w domu w weekend, zeby zrobić ale na pewno upiekę
    Basia, Ania (08.06.2004) i Gabrysia (13.10.2006)

  9. #9
    Dołączył
    Sep 2008
    Miasto
    śląsk
    Posty
    6,869

    Domyślnie

    Moja kura piekła się niecałe dwie godziny. Ale ważyła 2 kg

  10. #10
    Dołączył
    Feb 2006
    Posty
    9,472

    Domyślnie

    Butelka z piwem ma być pusta?
    w innym przepisie mignęło mi, że trochę piwa ma w niej być.
    REKLAMA
    Ania i 20.09.2005

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •