• Szukaj w
Platforma Facebook
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
  1. #1
    121313 Guest

    Domyślnie ciasto do pasztecikow??

    zalewam was pytaniami

    macie jakis dobry przepis na kruche,badz francuskie paszteciki?

    i niespodziewanka)
    REKLAMA

  2. #2
    EwkaM Guest

    Domyślnie Re: ciasto do pasztecikow??

    Paszteciki drożdzowe

    Składniki:
    -0,5 l mleka
    - 0,5 kostki margaryny
    -0,5 kg mąki (chyba potrzeba więcej)
    -50 g drożdży
    - 2 lub 3 jaja

    Mleko pogrzewamy. Odlewamy połowę objętości (ok 250 ml) i w niej rozpuszczamy drożdże (uprzednio pokruszone), wsypujemy 1-2 łyżeczek cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałą objętość mleka podgrzewamy bardzo i w niej rozpuszczamy margarynę, a następnie uzyskany roztwór chłodzimy (np na balkonie :O).
    Do miski wbijamy jaja, roztrzepujemy je i dodajemy soli (wg smaku), następnie wsypujemy trochę mąki i dodajemy rozpuszczone drożdże oraz schłodzony roztwór mleka i margaryny. MIeszamy. I teraz zaczyna się zabawa z mąką, której dodajemy odpowiednią ilość tzn tyle żeby ciasto odchodziło od rąk, dało się przenieść na stolnicę i wyrabiamy podsypując mąki. jak już odchodzi od rąk i jest tylko lekko klejące, formujemy je w wałek, który następnie dzielimy na ok 10 cm części. W ten sposób uzyskaną część wałkujemy tak by zrobiło się koło. Koło to dzielimy nożem na 8 części w taki sposób by wyszły nam trójkąty. U podstawy trójkąta kladziemy farsz (w ilości łyżeczki od herbaty), zaklejamy brzegi i zawijamy ciasto jednocześnie formując rogalik. Takie rogaliki układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, (opcjonalnie smarujemy ich grzbiety białkiem lub całym, rozbełtanym jajkiem), wkładmy do nagrzanego do 220 C piekarnika i pieczemy ok 20 -30 min do uzyskania na ich powierzchni złotej barwy.



    Ewa i Krzyś

  3. #3
    121313 Guest

    Domyślnie Re: ciasto do pasztecikow??

    dzieki wielkie!

    pojutrze zrobie i dam znac

    pozdrawiam

    i niespodziewanka)

  4. #4
    Dołączył
    Nov 2006
    Miasto
    Konstantynów łódzki
    Posty
    983

    Domyślnie Re: ciasto do pasztecikow??

    a ja kupuje francuskie mrożone w markecie jest super przed pieczeniem smaruje rozbełtanym jajem



    agniecha

    Kornelia 18.01.2008, Marcel 05.10.2011

  5. #5
    Dołączył
    Nov 2006
    Miasto
    Konstantynów łódzki
    Posty
    983

    Domyślnie Re: ciasto do pasztecikow??

    zapomniałam farsz robie z miesa mielonego które parze w gorącej wodzie dodaje przyprawy i gotowy



    agniecha
    REKLAMA

    Kornelia 18.01.2008, Marcel 05.10.2011

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •