• Szukaj w
Platforma Facebook
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
  1. #1
    scarlet Guest

    Domyślnie Co uczula dziecko?

    Chciałam zasięgnąć opini na temat alergi pokarmowej u dziecka. Moja córcia ma wysypkę na buzi. Zrezegnowałam z mleka i jego przetworów ale niestety wysypka nie znika. Po jakim czasie od odstawienia alergenu wysypka powinna zniknąć? Jem głównie produkty sojowe i kawałek pomidora, czasami dżem. Nie mam pojęcia co innego oprócz mleka może jeszcze uczulać. Wiem, że pomidor może, ale jem go w bardzo małych dawkach. Proszę o rady.

    Anna Styś

    REKLAMA

  2. #2
    pluszaczka Guest

    Domyślnie Re: Co uczula dziecko?

    uczulas moze wszystko poczawszy na jedzeniu a skonczywszy na proszku do prania.
    Lepiej nie jedz tych pomidow i dzemu, no i soi bo ona tez uczula. Bezpieczne sa ziemniaki, ryz, makaron, gotowany kurczak..do picia - kompot z jablek. I moze popros lekarza by przepisal dziecku masc cholesterolowa na buzke. Ja stosowalam tez masc Elocom ale zrezygnowalam z niej jak sie dowiedzialam ze moze byc szkodliwa z uwagi na zawarte w niej sterydy.
    pozdrawiam:-)
    Ula i Adaś + bąbelki


  3. #3
    scarlet Guest

    Domyślnie Re: Co uczula dziecko?

    Ale dżem z jagód to chyba nie powinien uczulać? Mięsa nie jem i niewiele mi pozostaje.
    Pediatra twierdzi, że uczulenie u małego dziecka jest normalne i nie dała żadnej maści. Może samo minie?
    Ale ciekawa jestem po jakim czasie to zejdzie jej z buzi?

    Anna Styś


  4. #4
    Dołączył
    Sep 2003
    Miasto
    Rumia k.Gdyni
    Posty
    2,451

    Domyślnie Re: Co uczula dziecko?

    Rozumiem, że to noworodek, jeszcze się nie ślini?
    A kremujesz czymś buzię?

    Ew. alergeny: mleko i przetwory (w tym masło), jaja, ryby, orzechy, truskawki, poziomki, maliny, seler i pietruszka [img]/images/forum/icons/shocked.gif[/img], cytrusy. Najlepiej zacząć od ubogiej diety, pociągnąć tak tydzień, żeby oczyścić swój organizm z alergenów, potem wprowadzać nowe pokarmy pojedynczo, odczekując 3-5 dni na reakcję. Możliwe reakcje oprócz wysypki obejmują też np. kupkę z krewką (to było u nas po mleku).

    Powodzenia w tropieniu winowajcy!

    Kinga i Łucyjka (03.02.2004)

  5. #5
    scarlet Guest

    Domyślnie Re: Co uczula dziecko?

    Tak, noworodek - 5 tygodni.
    Smaruje buzie oliwką bambino.
    Seler i pietruszka? A marchew, soja? Słyszałam, że wszystko może uczulać. Pieczywo można bez ograniczeń?

    Anna Styś


  6. #6
    Dołączył
    Mar 2003
    Posty
    565

    Domyślnie Re: Co uczula dziecko?

    Czasami uplyna i 3 tygodnie zanim zaczna byc widoczne efekty

    aga i michalek

    Aga i Michałek (17.10.03.)

  7. #7
    Dołączył
    Jan 2004
    Miasto
    Bydgoszcz
    Posty
    16

    Domyślnie Re: Co uczula dziecko?

    Proponuję odstawić przetwory sojowe, bo można je podawać dopiero gdy dziecko skończy 6 miesięcy. Tak nam powiedział doradca laktacyjny. Alergeny "wypłukują" się z organizmu nawet do 3 tygodni. Możesz jeść spokojnie dżemy i większość owoców (nie jedz cytrusów, uważaj na truskawki) i warzyw. Powodzenia. Obserwuj czy wysypka się nie powiększa. Jeśli tak, to zwróć się o pomoc do poradni laktacyjnej. Nam to pomogło, bo moje dziecko jest uczulone na białko.

    Justyna i Igor (24.05.04)


  8. #8
    Dołączył
    Feb 2004
    Miasto
    Gdańsk
    Posty
    2,780

    Domyślnie Re: Co uczula dziecko?

    soja może a w dżemach zwykle jest kwasek cytrynowy. Ja nie mogłam go jeść. Uwaga teżna wszystkie "kubusiowate soczki"



    Minka z Oliwią (19.11.03)
    Minka z Oliwką 2003, Aniołkiem 2007 i Jagódką 25.02.2010

  9. #9
    Dołączył
    Feb 2004
    Miasto
    Gdańsk
    Posty
    2,780

    Domyślnie Re: Co uczula dziecko?

    Acha, oliwka, jakakolwiek też nie robiła dobrze. A z jedzenia, to zostało mi tylko wcinać rosołek a do chleba dżemy naturalne, cukier i niektóre wędliny. Oczywiście bez pomidora. Uwaga na wszelkie kupne ciasteczka (często w masie są orzechy czy kokos, miód). Ale za to teraz Oliwia ma śliczną cerę, bez ani jednej krosteczki


    Minka z Oliwią (19.11.03)
    Minka z Oliwką 2003, Aniołkiem 2007 i Jagódką 25.02.2010

  10. #10
    Dołączył
    Mar 2003
    Posty
    565

    Domyślnie Re: Co uczula dziecko?

    Na rosolek trzeba uwazac, bo wywary z mies sa rowniez bardzo uczulajace. W wedliny pakowane sa rozne swinstwa- w wedlinie miesa jest b. malo, ale za to mozna pokosztowac roznych glutaminianow (czy jak to swinstwo sie nazywa)- przy sporej wysypce proponuje upiec sobie piers z indyko do chleba oczywiscie bez przypraw. Przekopiowalam ci wypowiedz jednej z dziewczyn (mam nadzieje ze nie bedzie mnie scigac o prawa autorskie) z edziecka- bardzo ladnie podsumowala co moze uczulac:

    "Najlepiej zacznij od tego:
    1. kasze i mąki: wszystkie - mozesz też wykluczyć te zawierające gluten a wtedy
    zostaje ci jaglana, gryczana, kukurydziana i ryż - ewentualnie amarantus. Chleb
    (jeśli glutenowy) żytni na zakwasie (musisz dokładnie sprawdzać - w W-wie jest
    piekarnia która taki piecze bez dodatków) lub (bez glutenu) - chleb chrupki
    2. mięso: teoretycznie każde bez wołowiny i cielęciny gotowane i pieczone. Ja
    bym unikała tez kurczaków. Najlepiej zacząć od kaczki, królika. Ja jadłam
    wieprzowinę a moja córka też akurat jako pierwsze mięso dostała wieprzowinę
    (specjalna ze wsi "nie sypana" :-)) i było ok.
    Nie ma mowy o jakichkolwiek wedlinach ze sklepu
    3. owoce: tylko rdziennie polskie bez truskawek, malin, poziomek. Czyli jabłka
    gruszki śliwki morele, można spróbować porzeczki, agrest
    4. warzywa: rdzennie polskie bez selera, pomidorów i papryki - próbuj kupować
    te ekologiczne jesli masz dostęp do takich sklepów - sa trochę bezpieczeniejsze
    5. tłuszcze: oliwa z oliwek, ja chleb smarowałam smalcem - lepiej nie jeść
    margaryny, bo nawet te nie zawierające żadnych pochodnych mleka są
    sztucznizną :-(
    6. do picia: słaba herbata czarna i kawa, domowe soki i kompoty
    7. przyprawy: sól i cukier
    8. słodycze: domowe bez bakali, kakao i miodu.
    9. jajka teoretycznie można w przetworach, ale ja na początek dałabym sobie
    spokój i odstawiła.

    I podstawowa zasada: gdy kupujesz cos gotowane w sklepie - sprawdzaj dokładnie
    skład. Czytaj, pytaj, i jeszcze raz czytaj i pytaj. Jak nie możesz sprawdzić w
    100% - nie kupuj! Dotyczy to zarówno chleba chrupkiego jak i słoiczków dla
    dzieci. "
    Podpisuje sie nogami rekami pod tym- do wgladu na edziecku, forum "alergie dzieciece"

    aga i michalek


    REKLAMA
    Aga i Michałek (17.10.03.)

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •