• Szukaj w
Forum dziecko-info.rodzice.pl  
 

Zobacz pełną wersję : Co z suszonej żurawiny?



Gosia
24-02-09, 11:54
Zostało mi po świętach trochę suszonej żurawiny. Nada się do ciasta? Jak nie to do czego?

Agaz.
24-02-09, 12:16
własnie wczoraj kupiłam ..i tez mam dylamat a na opakowaniu pisze do mięs ....

ech ja tam wyszukanych potraw nie lubie robic bo jesc nie ma kto ale przepisy z tej stronki zawsze są rewelacyjne i moze ktos doradzi co z tym fantem zrobic ????

nikeewa
24-02-09, 12:40
Ja z żurawiny robię sos do mięs,:
żurawina zagotowana w garnku + białe wino, jak jest rzadki zagęszczam go mąką ziemniaczaną. Ale przyznam że zawsze używam słoiczkowej (żurawina smażona z gruszkami wykonania mojej babci). Nigdy nie robiłam z suszonej :Hmmm...:. Kiedyś zrobiłam z suszonej żurawiny kisiel dla małego - wyszedł super (żurawinę + tarte jabłko na grubych oczkach + cukier + woda - gotujemy kilka minut + mąka ziemniaczana rozpuszczona w zimniej wodzie.

Gosia
24-02-09, 13:09
własnie wczoraj kupiłam ..i tez mam dylamat a na opakowaniu pisze do mięs ....

ech ja tam wyszukanych potraw nie lubie robic bo jesc nie ma kto ale przepisy z tej stronki zawsze są rewelacyjne i moze ktos doradzi co z tym fantem zrobic ????

Właśnie z tego samego powodu niestety i ja od mięsa nie dodam :9

Gosia
24-02-09, 13:09
Ja z żurawiny robię sos do mięs,:
żurawina zagotowana w garnku + białe wino, jak jest rzadki zagęszczam go mąką ziemniaczaną. Ale przyznam że zawsze używam słoiczkowej (żurawina smażona z gruszkami wykonania mojej babci). Nigdy nie robiłam z suszonej :Hmmm...:. Kiedyś zrobiłam z suszonej żurawiny kisiel dla małego - wyszedł super (żurawinę + tarte jabłko na grubych oczkach + cukier + woda - gotujemy kilka minut + mąka ziemniaczana rozpuszczona w zimniej wodzie.


Oooo Kisiel!!! Dzięki

Jaga
24-02-09, 13:16
Mój Kacper je to zamiast czekolady i innych słodyczy :Hyhy:

dorotka1
24-02-09, 13:59
moje jedza jako przekaske

a ja czesem robie takie wloskie sucharki cantuccini - pycha do herbatki idealne

sole
24-02-09, 16:18
moje jedza jako przekaske

a ja czesem robie takie wloskie sucharki cantuccini - pycha do herbatki idealne
A ja zawsze jadlam z migdalami, nie wpadlam ze mozna robic z zurawina. Super pomysl .

Jaga
24-02-09, 16:56
AS co to sucharki cantuccini? :Wstyd:

aborka
24-02-09, 19:06
-do sałatek z pomidorami i fetą itp. To pomysł kolegi meza. bardzo pasuje.

-jako dodatek do jogurtu. , do musli , do mleka

-do ciasta drożdzowego zamiast rodzynek.

-mix - żurawina, słonecznik, migdały, rodzynki - taką przgryzke dla gości.

-zawijałam w mięso - raczej do drobiu pasuje - mozna pierś lub udziec indyka - zrobis rolade

- napchac do środka tak jak śliwki do schabu........ o musze tak zrobic. ....

Usianka
24-02-09, 19:10
-do ciasta drożdzowego zamiast rodzynek.

-mix - żurawina, słonecznik, migdały, rodzynki - taką przgryzke dla gości.

-zawijałam w mięso - raczej do drobiu pasuje - mozna pierś lub udziec indyka - zrobis rolade

- napchac do środka tak jak śliwki do schabu........ o musze tak zrobic. ....

to własnie robie z suszonymi zurawinami
zanim zawine w mieso (u nas tylko indyk) najpierw robie z tego farsz: krojona czerwona cebulka podduszona na wodzie + zurawiny + pieprz i podlewam spora iloscia wody (trzeba dolewac, bo sporo chlonie)

kantalupa
24-02-09, 19:57
mam super przepis na salatke z kurczaka z zurawina wlasnie
robilam kilka razy w zyciu i zawsze wychodzila fantastyczna

375ml wody
sol i swiezo mielony pieprz
185g kaszy cous-cous, instant oczywiscie
2 marchewki, obrane i pokrajane w kostke
2 zielone cebulki takie ze szczypiorkiem, ale tylko do momentu, kiedy zielone jest miekkie
45 g zurawiny
125 ml oliwy z pierwszego tloczenia
2 lyzki octu sherry, ale moze tez byc ocet jablkowy, ewentualnie ciemny winny, byle nie taki intensywny spirytusowy czy balsamiczny
ok. 130g (jedna srednia piers) upieczonego, pokrajanego na plastry kurczaka (moze tez byc wedzony, zrobilam kiedys z calym wedzonym udkiem i bylo przesmaczne)
1 lyzka swiezej, drobno siekanej miety (koniecznie!!!


wode posolic i szybko doprowadzic do wrzenia, wrzucic couscous, poczekac az znowu zawrze, nakryc i zdjac z ognia i odstawic na 10 minut (zeby couscous doszedl)

kiedy troche przestygnie, przelozyc do miski, zamieszac widelcem, zeby oddzielly sie ziarna, wrzucic do tego marchew, cebulke i suszone zurawiny (powinny ladnie nasiaknac wilgocia od couscousu)

olej ubic dobrze z octem, dop[rawic sola i pieprzem, dodac do couscousu i wymieszac

cala mase przelozyc na polmisek, na ktorym sie serwuje, udekorowac to plastrami kurczaka na wierzchu i posypac siekna mieta

i podwac na cieplo




a jeszcze, suszone zurawiny warto przechowywac w szczelnym woreczku: maja niesamowite dzialanie podczas niezytow zoladka; zaparzam je jak herbate,, miksture lekko dosladzam i poje dzieciaki; szybko przechodzi po tym biegunka

Lea
24-02-09, 23:01
moje jedza jako przekaske

a ja czesem robie takie wloskie sucharki cantuccini - pycha do herbatki idealne


tak tak tak!

to cos co piecze dorotka ;)

i przekaska - sama zurawinka do poduszki przy ksiazeczce mniam :)