• Szukaj w
Forum dziecko-info.rodzice.pl  
 

Zobacz pełną wersję : Jak ugotować żurek???



kokunia
21-11-06, 23:29
Uwielbiam żurek ale jeszcze nigdy sama go nie gotowałam.
Może ktoś ma jakiś fajny przepis na tą pyyyszną zupkę????

Agata i

http://www.tik-tak.pl/forum/img/tickers/tickers2887.gif

lobuziara78
25-11-06, 11:28
kupuje sie w sklepie woreczek lub kubek (co najbardziej polecam) lub butelke żurku śląskiego U nas w marketach stoi to to zawsze w lodówach przy workowanych ogórkach kiszonych czy kapuście
Zawartość wlewasz do rosołu może być sam warzywny
czekasz aż sie zagotuje doprawiasz do smaku i gotowe
ja w rosole gotoju jeszcze ziemniaczki pokrojone w kostke
W wersji bogatszej do rosołu razem z ziemniakami wrzucam dwa grzybki suszone a do zurku ugotowanego dodaje smazona cebulke i kawałek pokrojonej też usmażonej kiełbasy
na talerzu czasem też kłade jajko gotowane ale to już jest bardzo bogata wersja żurku :)

Moja mama jest bardziej tradycyjna ziemniaki gotuje osobno potem je potłucze i zalewa to żurkiem juz na talerzu

PS. a jak mi sie nie chce to rosoł mam z kostki :)

http://b1.lilypie.com/1K-2p1.png/images/obrazek.gif + starania

morena
25-11-06, 12:21
ja gotuję białą kiełbasę z włoszczyzną
po około 40 minutach wlewam żurek z butelki
osobno gotuję ziemniaki
łączę z wywarem
dużo majeranku, vegeta i gotowe :-)

dopisuję, bo zapomniałam dodać, że na koniec dolewam śmietany ;-)

http://s108.photobucket.com/albums/n28/joannabor/hania/th_a.jpg + marcowy synek<P ID="edit"><FONT class="small">Edited by joannabor on 2006/11/26 08:15.</FONT></P>

kotuś
25-11-06, 14:15
Ugotować rosół na wędzonce:warzywa + jakieś wędzone udko,
Do tego wlać żur
Oczywiści e z przypraw :listek,Sól,ziele,pieprz,majeranek,a na końcu dodaję czosnek bo lubie jego świeży zapach
Podsmażony boczek z cebulką.
Ziemniaki ugotowane osobno lub wcześniej pokrojone i ugotowane w zupie
Najlepszy jest żur swojej roboty,ale jak do tej pory z powodu nadmairu zajęć robiłam go tylko 1 raz:-/

http://img155.imageshack.us/img155/6936/kopiaimg0028ez2.jpg

kokunia
25-11-06, 22:29
Dziękuję Kotuś za przepis.

Agata i

http://www.tik-tak.pl/forum/img/tickers/tickers2887.gif

kokunia
25-11-06, 22:31
Dziękuję za przepis.Już mi ślinka cieknie......./images/forum/icons/laugh.gif

Agata i

http://www.tik-tak.pl/forum/img/tickers/tickers2887.gif

kokunia
25-11-06, 22:32
Dziękuję za przepis.

Agata i

http://www.tik-tak.pl/forum/img/tickers/tickers2887.gif

Magdzik
26-11-06, 00:37
W dużej ilści wody ( około 2l ) gotuje ziemniaki, z np. 1kostka rosołowa, czosnkiem i jedna cebulą pokrojona w kostkę. Dodaję pokrojona kiełbasę - biała i inną. Po ugotowaniu sie ziemniaków dodaje żurz butelki zagotowuje i zabielam śmietaną ( całym malym pojemnikiem 12%). Do[rawiam obficie majerankiem. najlepszy żurek jest na drugi dzień
Prosto i jednogarnkowo /images/forum/icons/laugh.gif

Pozdrawiamy,

Magda i Albercik ur. 8.09.03
http://acn.waw.pl/rafikal/al2,8.jpg

olaka
30-11-06, 20:01
To ja chyba mam najprostszy , a napewno najszybszy sposób. Kroję boczek w kostkę podsmażam, wlewam 0,5 l żurku, 0,75 ml wody, dodaję kiełbasę i 1-2 ząbki czosnku. Gotuję 20 min. Zabielam śmietanką. Kiełbasę wyciągam i kroję na plasterki, dodaję jajko na twardo, coby było bardziej treściwe i robiło za obiad jednodaniowy. Ziemniaki podaję osobno: utłuczone i wymieszne z cebulką przesmażoną na tłuszczu.

http://images4.fotosik.pl/198/5eb81dab8a9e2850.jpgOla, Nina 3l. i 12.02.07

qulka
02-12-06, 23:48
do wymienionych przepisów polecam ze smietaną dodac łyzke chrzanu..............rewelacja.

http://images2.fotosik.pl/253/6b4db43324910b94.jpgA&M 04.03.2005