• Szukaj w
Forum dziecko-info.rodzice.pl  
 

Zobacz pełną wersję : Jak zrobic dobra golonke wieprzowa???



malosia
18-10-04, 15:14
No wlasnie mi sie gotuje w przyprawach....ale co dalej???Podsmazyc ja czy jesc ugotowana???Prosze o podpowiedz. Jesli ktoras z Was ma jakis przepis od podstaw to tez poprosz przyda sie na przyszlosc ; ) Pozdrowionka!!!!

Malgosia i Maksio (27.03.2003)http://foto.onet.pl/upload/25/84/_153426_n.jpg

ika
19-10-04, 10:10
Jest parę sposobów - najlepiej smakuje chyba taka ugotowana - i też mam dwa sposoby/images/forum/icons/smile.gif
1. gotujesz ponad 2 godziny z wegetą, potem dodajerz jarzynki. Po 3 godzinach powinna juz być mięciutka. Podajesz z musztardą i / lub chrzanem
2. gotujesz jak wyżej ale jeszcze z kapustą kiszoną - jak kapuśniak. Dodajesz listek laurowy ze 3 - 4 ziela angielskie. Czas - jak wyżej. Pod koniec mozesz też dodać jarzynki i wtedy zrobisz sobie dwa dania - golonkę a na pierwsze kapuśniak. W kapuśniaku golonka nabiera nieco innego smaku a mięso dzieki kwasowi jest kruche i delikatne.
3. sposób ti pieczenie w piekarniku - ale powiem szczerze, ze miesko jest troszkę twardsze. Trzeba nasmarować solą, ( mozna wegetą) dodać wody mozna pokrojone w kostkę warzywa i wstawić do piekarnika pod przykryciem na jakieś 180 stopni na ajkieś 3 godziny ( trzeba bedzie przerócić z raz co najmniej)
i tyle..
Mój maż uwielbia golonkę, a poniważ jest szczupły może sobie na to uwielbianie pozwolić. Najbardziej lubi ja na sposób pierwszy..
Pozdrawiam serdecznie

ika z Igorem
http://www.republika.pl/koty_syberyjskie/i.jpg

kasia73
19-10-04, 16:23
Ja robię golonkę w piwie.

Golonkę gotuję ok. 20 min (wkladam do wrzątku). Następnie wyjmuję ją i nacieram wymieszanym: majerankiem, papryką, zmielonym zielem angielskim, pieprzem, solą i listkiem laurowym. Tak natartą golonkę odstawiam na parę minut, po czym obtaczam ją w mące i obsmażam (najlepiej patelnię przykryć pokrywką bo ostatnio robilam golonke przed przyjściem gości i cala kuchnia łącznie ze mną opryskana była tłuszczem tak strzelalo z patelni).
Golonkę przekładam do brytfanny lub innego naczynia, dodaję do niej drobno pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę) i duszę przykrytą ok. godzinę. Co jakiś czas podlewam golonkę piwem az zrobi się miękka.

Ostatnio golonkę tylko podgotowalam (20 min) w osolonej wodzie i pieklam w piekarniku była pyszna i mięciutka.

Podaję z musztardą lub ćwikłą.

pozdrawiam,

Kaśka z Natalką (19.02.97r.) i Paulinką (20.08.04r.)

http://foto.onet.pl/upload/47/23/_350697_n.jpg